13 september 2007

Recept på stärkning?

Finns det någon vänlig själ som kan tala om hur man stärker virkning? Jag har gjort en ask som ska bli lite stabil, tänkte jag. Är det inte något med socker?

17 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag tror att du stärker med en blandning av vatten och potatismjöl, kan nog finnas att köpa på tub också.

  Fina robotar du gör förresten!

  SvaraRadera
 2. Hmmm... har för mig att vi fick göra det med vanlig sockerlag på syslöjden...

  SvaraRadera
 3. Visst är det så, jag återkommer med receptet när jag hittat det, ha lite tålamod bara...

  SvaraRadera
 4. Koka 4,5 dl florsocker med 1,5 dl vatten tills lagen blir genomskinlig, låt den svalna lite, läg sedan dina virkade delar i sockerlagen och låt dem genomfuktas, krama ur dem i en handduk och trä dem över ett lämpligt föremål, kanske en burk eller skål eller... låt torka helt. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej tack för tippset jag har letat så efter hur man ska göra mvh anki

   Radera
 5. Och nu.. receptet i en blogg nära dig:)

  SvaraRadera
 6. Toppen! Tack alla för hjälpen! Resultat kommer väl på bild så småningom, om det håller ihop.

  SvaraRadera
 7. Hej! Anna Örnberg skriver i sin senaste bok att man kan stärka virkat med utspätt trälim. Jag antar att det då blir en stärkning som håller lite länre än sockerstärkningen. Och förmodligen tål det stärkta vatten lite bättre.

  Fina saker du gör! Jag hittade hit via Mitt lilla hus och återkommer gärna!

  SvaraRadera
 8. Agata: Tack och välkommen tillbaka :)

  Aha, det låter ju som en stabil stärkning. Visserligen blev min sockerstärkning stenhård, men blir den fuktig så lär det ju bli ett himla kladd...

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Passar egntligen inte in här, men jag letade efter något sätt att stärka virkning och hittade hit. Det är så att jag har fått några gamla virkade dukar av min mormor där jag har tagit loss två blommor för att göra till örhängen...så jag är ingen riktigt virkare egentligen...men iaf, jag skulle vilja stärka dem. När jag hittade hit såg jag Agatas tips om trälim och tyckte att det skulle passa perfekt eftersom örhängena lätt kan bli fuktiga när man bär dem utomhus. men jag undrar hur mycket man ska spä ut, jag vill ju inte att örhängena ska se klibbiga ut lixom...

  Passar på att säga vilka underbara konstverk du har gjort Annika! blir jättesugen på att lära mig virka...är det svårt? skulle va kul att blandra stickning och örhängen :D

  SvaraRadera
 10. Kristin: Tack! Jag tycker det är lätt att virka, mycket lättare än att sticka, det har jag aldrig förstått mig på. Jag lärde mig att virka av mamma när jag var yngre. Köp en nybörjarbok kanske, eller kolla på Garnstudios virkskola: http://www.garnstudio.com/lang/se/skole/hekle_start.php

  Ja, det kanske skulla funka bra med trälim till örhängena. Jag har dock ingen aning om hur mycket det ska spädas...

  SvaraRadera
 11. Tack för tipsen! Ska verkligen försöka lära mig, kul att ha en sådan syssla mellan plugget :)

  Nej, förstår det...men jag kom på att jag kanske inte alls måste stärka dem, de var snygga och styva som dom var!

  SvaraRadera
 12. Som barn var jag brudnäbb och bruden hade en virkad brudkrona stärkt med sockerlösning. upplysningen fick jag eftersom jag var förundrad över alla smågetingar som kretsade kring den.
  Började själv stärka dukar för två år sedan (en kollega tipsade) och då använder jag suveräna VERDA stärkelse, tillverkad av Herdins. Bättre en spray eftersom man slipper få den överallt. Av lukten att dömma så finns det likheter med trälim, men varför ta trälim när det finns en textilanpassad produkt till hyfsat pris?

  SvaraRadera
 13. Toppen, VERDA ska jag kika efter om behov uppstår igen.

  SvaraRadera
 14. hej ! har provat verda ,, hmm torkar aldrig tror inte det stelnar,

  SvaraRadera
 15. Tyvärr har Verda slutat tillverka stärkelse på tub. Sprayen blir inte stel nog.Har någon blandningen på trälim??????

  SvaraRadera
 16. Lika delar lim och vatten, mindre saker räcker 1 msk av varje, doppa dom och krama sen ur överflödet, nåla upp saken så den får rätt form och låt torka sen :)

  SvaraRadera