24 maj 2010

Att resa med barn i KinaFöre vår resa kollade jag lite på nätet efter information om att resa runt med barn i Kina, men hittade inte så mycket. Med facit i hand kan jag nu göra ett sådant inlägg själv och hoppas att det kan vara till lite hjälp för någon där ute.Det allra största intrycket från resan med en 2-åring är den enorma uppmärksamhet man får överallt. Från den stund man sätter foten på kinesisk mark kommer man inte kunna gå ut offentligt utan att bli stirrad på från alla håll och vinklar. När vi för några år sedan reste i Kina utan barn blev vi också tittade och pekade på, men det var ingenting mot detta. Folk blir helt till sig över att se ett blont litet barn, kommer fram och gullar och petar. Och fotograferar. Ivar kommer nog finnas i tusen fotoalbum detta år, poserande tillsammans med en kines på de flesta av bilderna. I början är det mest kul, men efter några veckor längtar man efter att få gå ut på gatan som en anonym familj. Ivar var inte heller jätteförtjust över att behöva stå stilla och posera…De första dagarna oroade jag mig lite över vad vi gett oss in på – det är så mycket intryck hela tiden; massor, massor med människor som pratar ett främmande språk, ljud överallt, aldrig tyst. Restaurangbesök två, tre gånger om dagen. Och allt att se på. Skulle Ivar få men för livet? Nej, det gick väldigt bra. Han verkar gilla att vara på resande fot, tåg och buss är kul. Likaså att komma till nya hotellrum och upptäcka alla lysknappar, skåp och specialintresset på resan; brandvarnare och sprinklers. Han sov gott överallt. Och eftersom han pratar väldigt bra, kan han också berätta lite vad han tänker på. Han hade full koll hela tiden på i vilken stad vi befann oss, "vi är i Dongguan!"

Några saker som kan vara bra att veta:
Barnvagn: Ta med hemifrån, det finns inget stort utbud i Kina, det är inte så vanligt med vagn där. En paraplyvagn är praktisk att stuva undan på fullsatta tåg etc. Bra med liggläge om barnet sover middag. Man måste bära vagnen i trappor då och då, så det är bra om den inte är för tung.
Äta: På restaurang beställer man in flera rätter som alla vid bordet delar på. Förhoppningsvis finns det åtminstone en rätt som faller barnet i smaken. Mycket är wokat och ris är så gott som obligatoriskt. Ofta finns bara en meny på kinesiska, så vi har haft mycket nytta av denna bok. Glöm för all del inte att ta med bestick, om inte ditt barn är väldigt fingerfärdigt med pinnarna. Ta även med kniv, så att du kan dela maten i mindre bitar och skala frukt.Välling/mellanmål:
Ta med vällingpulver hemifrån. Vattenkokare finns på varenda rum, hur spartanskt det än är (kineser gillar te och nudelsoppor). Vi hade lite funderingar på om vi skulle sluta med välling före resan, men bestämde oss för att släpa med några paket. Och det var nog ganska bra, för det kan vara svårt att hitta några vettiga alternativ till kvällsmål. Och ibland kanske det tar ett tag innan man kommer ut och får frukost på morgonen. Då kan en flaska välling rädda situationen. I städer kan man i stora mataffärer få tag på yoghurt. Mjölk i små tetraförpackningar finns överallt. Kinesiskt bröd är alltid vitt, luftigt, gjort på bakpulver och smakar inget vidare alls. Smör och ost finns inte.
Tvätta: Tvättinrättningar är inte så vanliga, men på hotell/hostel brukar man alltid kunna få hjälp med det. Vi hade med kläder för 4-5 dagar. Ta med lite flytande tvättmedel, så kan du alltid skölja upp i handfatet om det krisar. Ta med ett snöre också, att knyta upp i rummet och hänga tvätt på. Här måste jag också dela med mig av mitt bästa torktips: Bred ut ditt våta plagg på en frottéhandduk, rulla ihop till en korv och vrid om innan du hänger upp plagget, så kommer det torka betydligt snabbare.
Blöjor och våtservetter: Finns att köpa på plats. Kinesiska barn går ofta utan blöja, de har bara en springa i byxorna där bak, så barnrumpor är en mycket vanlig syn på gatorna. Men blöjor går att köpa lite här och där också. Pampers är ett vanligt märke. På toaletter måste man oftast ha med eget toapapper.Nappar: Ta med hemifrån och ta med reserv, för nappar är väldigt ovanliga i Kina.
Trafiksäkerhet: Nej. Barnstolar existerar inte och knappast bälten heller. Och var försiktig när du går över gatan. Att du har grön gubbe betyder inte att det inte kommer bilar brassande från alla möjliga håll och förväntar sig att du ska hålla dig ur vägen.
Boka rum: Om du planerar att dela säng med barnet och bokar via internet, fyll bara i antal vuxna och noll barn, annars kan det bli dyrare och du får en extra säng i onödan.

Fler foton från vår resa finns här i tidigare inlägg. Bilder från vår förra resa utan barn finns här. Är det något du undrar, skriv en kommentar så svarar jag efter förmåga.

14 kommentarer:

 1. Bra inlägg, även om jag kanske aldrig kommer åka till just Kina. Men en bra lista ändå som man kan kolla upp om man ska resa. Tänk så olika det är, vi är ju så vana vid nappar och blöjor och vagnar. Vi har en kompis vars sambo är från Kina och hon var hemma hos oss för ett par jular sen. SÅ fashinerad av julgranen och att hon hade sett riktiga harar ute och att jag faktiskt bakat mina muffinsar alldeles själv :)

  SvaraRadera
 2. Superfina och bra inlägg från Kinaresan som jag följt med nöje. Själv är jag gift med en kinesisk man och väntar barn i juli. Kommer nog bli en del resande i mittens rike med barn framöver så det är bra att få lite tips. Tack!

  SvaraRadera
 3. Bra tips!

  Jag och min sambo åkte runt i Kina under 6 veckor för ett par år sen. Nu har vi en ettåring och funderar på möjlighet att åka på liknande resor, kanske tillbaka till Kina. Å bevisligen fungerar det ju, men allt fotande av sonen kommer nog inte sambon gilla :)

  Fina bilder!

  /Sofia

  SvaraRadera
 4. Roligt att läsa om er resa!

  SvaraRadera
 5. Hejsa! Du skulle lige tage og slå et lille smut indenom min blog... Jeg har sendt dig en award!

  Nyder dine fotos og fortællinger meget!
  Fortsat god aften!
  -LisBethLys.

  SvaraRadera
 6. Tack för besöket på min blogg (kolla juni och juli 2010 för lite bilder från senaste Kinaresan)

  Ang tidningssida: maila mig på mariaadahl@gmail.com

  SvaraRadera
 7. Vilket jätte bra inlägg. Vi har pratat om att åka till Kina ganska snart men inte hittat så mycket om hur det är att ha barn med. Det här kom väldigt lämpligt. Tack :)

  SvaraRadera
 8. Vilken resa ni gjort! tack för att man får vara med på ett hörn på den, så här i efterhand ;)

  SvaraRadera
 9. Vi ska till Shanghai i september med vår ettåring. Tack för alla tips! Hur gjorde ni med vaccinationer?

  SvaraRadera
 10. Isabella: Kolla med en vaccinationscentral, vad de säger om man bara ska vara i en stad sådär. Vi var ju ute en del på landsbygden och vi är vaccinerade mot både Hepatit A och B. Ivar hann vi dock bara vaccinera mot den ena varianten, eftersom man skulle ta den andra längre i förväg. Tror dock att vissa mottagningar har ett kombinationsvaccin. Annars tog vi inget mot magåkommor eller så. Vi vuxna blev magsjuka varsin gång, men Ivar klarade sig som tur var. Ta med Resorb vätskeersättning.

  SvaraRadera
 11. Hej!
  sitter just och spånar på en resa till Peking. Vi har en son på två år och jag känner mig som en orolig förstagångsmamma...vet inte om vi vågar åka. Efter att ha läst din blogg fick jag lite mer mod...vi får se.
  /Sisso

  SvaraRadera
 12. Hej!

  Jätteroligt att läsa om er resa.

  Vi har också varit i Kina tidigare, år 2009. Och nu har vi en son på 1 år och vi funderar på att åka till Kina nästa år igen, alltså när han är 2 år.

  Men angående trafiksäkerheten, hur löste ni det med att det inte finns bilstolar? Dom kör ju inte alltid så som man skulle önska. Höll ni er till tunnelbana, tåg, och buss?

  Mvh Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi åkte en hel del taxi ändå. Tyvärr är det mer eller mindre helt nödvändigt inne i städerna. Tunnelbanan är förvisso fin och bra i de fall det existerar en sådan, men där det inte gör det är det taxi som gäller. Lokalbuss vet jag knappt om det finns och om det gör det så är det svårt att göra sig förstådd och svårt att veta var man hamnar. Däremot så tog vi oss mellan olika städer med buss vid några tillfällen och även med tåg, vilket funkar bra.

   Radera