25 april 2011

Påsksnöre

Jag köpte en sån fin påtdocka hos Litet Nystan. Nu är bara frågan vad man gör med påtade snören? Jag funderade lite på om man kunde klä in sladdar, men det verkar svårt på nyare apparaturer, där det inte bara är att skruva bort kontakten.

16 kommentarer:

 1. Du får uppfinna en tvådelad påtdocka med gångjärn så man kan sätta in sladden och påta runt den!

  SvaraRadera
 2. Påtdocka, är det så det heter? Min mamma köpte en "påtdocka" som ser ut som en kvarn (med vev) på ett loppis. Jag har inte provat den ännu i.o.m att jag inte heller riktigt vet vad man ska göra med snöret sedan :)

  SvaraRadera
 3. Isa: Just det, man får såga itu den helt enkelt. Fast jag vill nog inte ge mig på just den här söta med sågen :)

  Claire: Jag googlade lite, men hittade inga roliga användningsområden. Däremot fick jag reda på att den även kan kallas Stick-Lisa. Men vi kallade dem påtdocka när jag var liten.

  SvaraRadera
 4. Å, en sånn en har vi også, den er kjempegøy for barna, de rett og slett elsker å lage lange remser med den. Vi har så langt bare brukt de til innpakningsbånd på presanger. Jeg gleder meg til å se hva du får ut av den! Du lager så utrolig mye fint!! En superinspirerende blogg!!!
  Klem Kinemor :-)

  SvaraRadera
 5. Du hittar så fina saker. Du kan rulla ihop det påtade snöret och sy ihop till ett runt sittunderlägg.

  SvaraRadera
 6. Hörsnäckorna till mobil och Mp3 borde väl gå att påta in i garn? Jag har tänkt försöka men inte hunnit dit ännu ;)

  SvaraRadera
 7. Gud vad coolt med inpåtad sladd! Du måste visa! Du får montera ihop allting i slutet som man gjorde på tekniklektionerna.

  Annars: Fläta skärp eller Sticka supergrova halsdukar av snöret?

  SvaraRadera
 8. Du kan alltid göra fina skosnören.

  Hittade en bok här:
  http://www.textilhuset.se/Product/8723/stricklieselspass

  SvaraRadera
 9. Tack Virkverket, du gav mig en spark i rätt riktning. Nu har hörlurarna till Iphonen börjat bli gröna ;)

  SvaraRadera
 10. Å den rara påtdockan :)

  Men kan snurra ihop de stickade snöret på kanelbullevis å sen göra stora rundlar till mattor eller sy ihop många små till filtar, väskor mm. Blir väldigt fint med flera olika färger!

  /Joanna

  SvaraRadera
 11. Hej!

  Det finns en del tyska böcker på temat - påtning. Swelogent säljer dem bl.a.

  Lycka till! /Cecilia

  SvaraRadera
 12. Hej! Klickar runt till de virkbloggar jag har på min blogglista och sprider det här: http://hjartekatten.blogspot.com/ Kanske det är något för dig, eller för någon av dina läsare! Jag blev så förtjust när jag läste om det här projektet och kände att jag ville sprida det vidare!

  Tack!
  /Linda

  SvaraRadera
 13. Sådana snoddar gjorde jag väldigt mycket som barn, 60-talet. Jag brukade ibland sätta silkestoffsar i ändarna och använda som som skärp eller rulla ihop, som många skrivit om, och göra bland annat grytunderlägg till mamma. Men någon sådan där docka hade jag aldrig. Gjorde som alla andra på den tiden. Tog en av mammas gamla trådrullar i trä och satte i 4 nubb. Så var det klart. Lätt som en plätt och jättekul

  SvaraRadera
 14. Tack för alla fina tips!

  Linda: Jajamän, två katter är under produktion, ska blogga om saken inom kort.

  SvaraRadera
 15. Hej, jag har faktiskt lösningen på stickade sladdar. Det går, som alla konstaterat inte med påtdocka men stickar man på två tunna strumstickor går det fint. Det har jag gjort. Stick 5 räta maskor, kör stickningen till andra änden av strumpstickan och sticka 5 nya räta från början. Man stickar alltså aldrig från avigsidan, bara rätsidan. På baksidan dras bara tråden från sista till första maskan. Är man nu lite klurig låter man en sladd ligga emellan och bli instickad med kontakt och allt. Det låter klurigt och det är nog bäst att prova för att förstå. Katarina Breiditis har bestkrivit den här tekniken i DoReDo-boken. Dock utan sladd. Jag lovar att det blir fint. Snyggast med regnbågens flerfärgade garn för det är hopplöst att försöka byta färg. Lycka till.
  ps Din bok är fin!

  SvaraRadera
 16. Lisa: Tack för tipset, hoppas att det hjälper någon som läser. Själv kan jag inte sticka...

  SvaraRadera